Familie Hassink

Sinds 1840

Aan de IJsseldijk in Oene ligt Boerderij ‘De Voorn’. Hier wonen wij, Albert en Marleen samen Femke, Tobias, Aaron en Wiesje. Op onze ‘thuis’ boerderij hebben wij een melkveebedrijf met Fleckvieh koeien. Ouders, oom en tante werken ook mee op de boerderij, een echt familiebedrijf dus. Wij zijn de 6e generatie van de familie Hassink die op deze plek mag boeren. Dat gaat terug naar 1840, toen de eerste Hassink zijn koeien liet grazen aan de IJssel. Er ligt dus een hoop geschiedenis op dit erf. Dat is iets waar we trots op zijn. Met veel liefde voor onze dieren en passie voor een gezonde bodem proberen wij dit voort te zetten. Op een manier die past bij deze tijd. Naast boerderij de Voorn runnen wij ook met veel enthousiasme Natuurboerderij Villa Bakhuis. Beide bedrijven liggen dicht bij elkaar aan de IJsseldijk tussen Veessen en Welsum. De IJssel slingert voor onze boerderijen langs en vanaf de lente graast ons jongvee heerlijk op de uiterwaarden. Met de kennis uit het verleden en de innovatieve ideeën van nu, werken we samen aan een duurzame toekomst.

Boerderij de voorn

waar onze roots liggen

De geschiedenis gaat terug naar 1840. Toen de eerste Hassink zich op De Voorn vestigde. Door de generaties heen is er veel veranderd, vernieuwd en gegroeid. Toen Albert op 18 jarige leeftijd de maatschap in stapte, brak er al snel een zware tijd aan; MKZ. Er ontstond een periode van loslaten, afscheid nemen, opbouwen en ook weer doorgaan. Het bleek later een keerpunt te zijn en de basis van onze huidige visie. Het moest anders. Na die tijd zijn we gestart van het onze Fleckvieh koeien. De term circulair boeren kende we toen nog niet, maar zelfvoorzienend zijn was al wel het streven. Dat is door de jaren heen alleen nog maar sterker geworden en nog steeds onze basis. Omdat wij geloven in het zelf doen en het duurzaam op laten groeien van onze dieren was de keuze om ook de stierkalveren op onze eigen boerderij te laten opgroeien snel gemaakt. Daar was thuis niet genoeg ruimte voor. In 2015 kregen wij de kans om ‘op buurmans grond’ een 2e locatie op te zetten. Dat werd natuurboerderij Villa Bakhuis. De melkkoeien staat op De Voorn en het mannelijk jongvee verhuisd naar Villa Bakhuis om daar in alle rust te groeien tot volwaardige stier. Ook het vrouwelijk jongvee logeert in de wintermaanden op Villa Bakhuis. Ze worden gevoerd met zoveel mogelijk zelf verbouwd voer. Denk aan kruidenrijke grassen, maïs, luzerne, granen en bieten. In het seizoen grazen de melkkoeien heerlijk in de wei.

Natuurinclusief boeren

Voor ons betekend natuurinclusieve landbouw dat wij samenwerken mét de natuur. Zo hebben wij verschillende bloemrijke akkerranden, kruidenrijke slootkanten, houtwallen, verlaagde oevers, poelen en hebben wij een bos aangeplant. Dit versterkt het karakteristieke streek landschap en de biodiversiteit. Albert is fanatiek weidevogel fan. Al jaren zet hij zich in voor het behoud van de deze vogels. De populatie staat erg onder druk, maar samen met een grote groep vrijwilligers doen wij er alles aan om deze populatie in stand te houden. Natuurinclusief boeren is voor ons mogelijk door onze nauw samenwerking met verschillende natuurorganisaties. Begin 2020 zijn wij een langdurige samenwerking aangegaan met Staatsbosbeheer. Wij werden toen de eerste natuurinclusieve boerderij van Gelderland. Onze runderen worden ingezet voor natuuronderhoud op de Uiterwaarden en kunnen op die manier heerlijk struinen in natuurgebieden langs de IJssel. Hierdoor hebben wij de ruimte om op eigen grond, eigen voer voor onze dieren te verbouwen.

villa bakhuis

natuurboerderij

Met de komst van deze 2e stal kwamen er nieuwe mogelijkheden op ons pad. Ons mannelijk jongvee staat in deze potstal. Dat houdt in dat zij op een bed van stro liggen dat iedere dag van een verse laag wordt voorzien door onze automatische stroverdeler. Ook hierin proberen wij zo duurzaam mogelijk te werken en gebruiken wij grote hoeveelheden rietkragen uit de Uiterwaarden als strooisel. Op het dak vind je zonnepanelen die de boerderij voorzien van stroom. Een deel van het dak hebben wij ter beschikking gesteld aan Heerde Energiek. Zodat ook burgers uit de Gemeente Heerde gebruik kunnen maken van zonne energie. Onder de grond zit een waterfiltersysteem waarmee wij grondwater omzetten naar drinkwater voor onze dieren. Wij vinden het belangrijk dat het wild rondom het erf goed beheerd wordt en dat er zich een natuurlijk evenwicht ontwikkelt. Zo hebben wij bijv. een dassenburcht, vleermuizenkasten en bijenkasten geplaatst. In de bossen rondom Bakhuis voelt ook het groter wild zich thuis. Zo hebben we een koppel reeën, hazen, vossen, en fazanten op de wildcamera gespot. In de zomer verwelkomen wij graag de boerenzwaluw en huiszwaluw, net als al de weidevogels. Het leuke van Villa Bakhuis is dat het veel meer is dan alleen een moderne stal. Ook is het een officiële trouwlocatie en vind je hier startpunten voor wandel- fiets- en kanoroutes. Camperaars weten ons ook te vinden en genieten het hele jaar door van onze mooie omgeving.

skybox

Boven de stal hebben wij een skybox gerealiseerd. Zo kunnen onze bezoekers tussen zonsopgang en zonsondergang een kijkje nemen in de stal. Wij werken graag open en transparant. Hier maak je kennis met ons dubbeldoel rundvee, het Duitse Fleckvieh ras. Zij zijn goed voor de productie van melk en ons eigen ‘IJsselrund’ vlees. Bij ons geen e-nummer, zout, geur-, kleur- en of smaakstoffen. nee, gewoon zoals het is. Wij weten dus waar het dier vandaan komt, maar ook hoe het gevoed en geleefd heeft. Wij kennen het dier van geboorte tot slacht. Onze rundvleesproducten hebben het ‘Erkend Veluws Streekproduct’ keurmerk. Lokaal produceren en consumeren vinden wij erg belangrijk. Dit is waar wij voor staan en waar wij ons graag voor inzetten. Een lokaal, eerlijk en bewust stukje vlees. Gewoon van hier, uit de IJsselvallei.

gezonde bodem

regeneratief

De regeneratieve landbouw sluit mooi aan bij onze natuurinclusieve manier van boeren. Wij zetten hoog in op het herstel van de bodem. Er is veel aandacht voor een gezond bodemleven met genoeg bodemdiertjes zoals regenwormen, kevers en pissebedden. Maar ook schimmels en bacteriën zijn van groot belang. Door de jaren heen hebben wij veel geleerd en is vraag gegroeid; hoe kan het ook? Gezonde, voedzame producten voor onze dieren begint bij een gezonde bodem. Om antwoorden te vinden werken wij met verschillende partijen die ons adviseren op het gebied van grondbewerking, natuurlijke gewasbescherming en groenbemesters. Kunstmest en andere chemicaliën gebruiken wij niet meer omdat wij geloven in het zelfherstellende vermogen van de grond. Wij behandelen onze mest met micro-organismen zodat we de uitstoot van stikstof verminderen en de kwaliteit van de mest verhogen. Wij zijn een extensieve boerderij. Dat houdt in dat het aantal dieren ten opzichte van de grond in balans is. Wij worden steeds meer met de neus op de feiten gedrukt dat we nog veel kunnen leren van de vorige generaties.

samen sterk

Voor ons is circulair boeren het mooiste dat er is. Soms misschien wat idealistisch, maar wel met de overtuiging dat het kan. We zijn bevoorrecht dat we de kans krijgen om te pionieren in de uitdaging waar wij voor staan; een duurzame leefomgeving voor de volgende generatie! Met passie voor de natuur, liefde voor onze dieren en veel enthousiasme hopen wij een stukje van ons verhaal door te kunnen geven. We zoeken dan ook graag de verbinding op met collega's, andere ondernemers en burgers uit de omgeving. Samen ideeën uitwisselen, sparren over de mogelijkheden en realiseren. Zo komen we samen verder.